6 Aralık 2012 Perşembe

Karanlıkta_In Darkness 2011


Karanlıkta, insanların insanlıktan çıktığında ne kadar acımasız, ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren mükemmel bir film... Bir diğer hususta; insan her ne kadar hayatı sallamaz modda gezse de "can tatlı arkadaş!" 
Hayatta kalmak adına 14 ay lağım çukurunda yaşayabilir miydiniz? 
14 ay güneş yüzü görmeden, temiz hava almadan, karanlıkta korkarak bekleyebilir miydiniz? 
Her şeyi bir kenara bırakıp, arzularınıza yenilip, sevişebilir miydiniz? 
O berbat ortamda hayatta kalıp, her günü yaşam mücadelesiyle geçirip, hamile kaldığınızda, sevgiliniz sizi oracıkta terk ettiğinde, onun bebeğini doğurabilir miydiniz? Peki o bebeği,  karanlıkta, aç-açıkta, daha fazla kalmaması için, kendi canınıza kıyamazken, o masumu boğabilir miydiniz?
Ya da diğer bir köşedeki Socha gibi, hayatınızı, ailenizi riske atarak, bir grup insanı 14 ay boyunca dışarıdaki savaştan saklayabilir miydiniz?

Konusu beyazperde'den kısaca;

"Kimsenin kimseye güvenmediği, fakirlerin kendilerinden daha fakirlerden çalarak yaşam mücadelesi verdiği Nazi işgali altındaki Polonya kenti Lvov'da, lağım işçiliği ve küçük çapta hırsızlıklar ile ailesine bakmaya çalışan Leopold Socha'nın hikayesi Karanlıkta Kalanlar. 
Getto'nun basılması sonucu lağıma sığınmaktan başka çareleri olmayan bir grup Yahudi'yi ücret karşılığı saklamayı kabul eden Socha, içinden çıkılması güç bir riske girmektedir. 14 ay boyunca hayatta kalma mücadelesi veren insanlar ve onları saklamak ile ele vermek arasında gidip gelen Socha'nın yaşam mücadelelerini anlatan Karanlıkta Kalanlar, Agnieszka Holland'ın Oscar adayı olan filmi.
Karanlıkta Kalanlar, 31. İstanbul Film Festivali'nde Yıllara Meydan Okuyanlar bölümünde..."

Yönetmenin iddaasına göre hikaye yaşanmış mış, ki olabilir, o dönemde Almanya&Polonya arasında feci şeyler yaşandığını herkes kabul ediyor. Film çok etkileyiciydi, kabul ediyorum, nerdeyse bir ara yahudilere üzülüyordum, üzüldüm, en azından o zulmü haketmeyen kadınlar ve çocuklar için çok üzüldüm, ama öte yandan şuanda yahudilerin Filistinde yaptıklarını düşününce Almanlar az bile yapmış demekten kendimi alamıyorum... Yahudilere, gelecekte aynı şeyleri yaşamayacaklarının garantisini biri verdimi bilmiyorum ama beter olsunlar, eden bulur inşallah...

Sinemalar;5.7, Imdb;7.1, filmmania;6.5

2 yorum:

  1. son günlerde yasananları ve tarih boyunca yasananları göz önünde bulundurursak...gerçekten çok yerinde yorumunuzun sonundaki düşünceleriniz...teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. şimdi fragmanı izledim de gerçekten yaşanmışsa harbi güzel uyarlama olmuş sinemaya..

    YanıtlaSil

hey sen! okuyup geçme,yorumunu miras bırak bana...